Postharvest Physiology and Treatment of Agricultural Products (by Department of Agriculture of IHU)

General

  • Code: 276-190707
  • Semester:
  • Study Level: Undergraduate
  • Course type:
  • Teaching and exams language: Greek (English for Erasmus students)
  • The course is offered to Erasmus students
  • Teaching Methods (Hours/Week): Lectures (2) / Laboratory Excercises (2)
  • ECTS Units: 4
  • Course homepage: https://moodle.teithe.gr/course/view.php?id=3894

Course Contents

  • Οικονομική σημασία της μετασυλλεκτικής μεταχείρισης των αγροτικών προϊόντων. Απώλειες κατά τη μετασυλλεκτική μεταχείρισή τους. Κριτήρια συλλεκτικής ωριμότητας.
  • Χειρισμοί μετά τη συγκομιδή–προετοιμασία για την αγορά–διαλογή–συσκευασία.
  • Κριτήρια ποιότητας. Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων. Εκτίμηση της ποιότητας. Τρόποι επεξεργασίας και μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων. Τεχνικές για ενσίρωση των βλαστικών μερών, βιοχημικές και θρεπτικές αλλαγές κατά την αποθήκευση και διατήρηση των συγκομιζόμενων προϊόντων.
  • Το αιθυλένιο και ο ρόλος του στις μετασυλλεκτικές μεταχειρίσεις. Συντήρηση σε συνθήκες περιβάλλοντος, κοινή ψύξη και ελεγχόμενη ή τροποποιημένη ατμόσφαιρα. Διαπνοή, απώλεια βάρους. Μεταφορές αγροτικών προϊόντων.
  • Φυσιολογικές ανωμαλίες σε σχέση με προσυλλεκτικές και μετασυλλεκτικές μεταχειρίσεις. Προστασία των αγροτικών προϊόντων μετασυλλεκτικά από μυκητολογικές, βακτηριολογικές και εντομολογικές προσβολές, με έμφαση στις βιολογικές μεθόδους αντιμετώπισής τους.

Educational Goals

Το μάθημα αποσκοπεί στo να κατανοήσει ο φοιτητής τη σημαντικότητα του ρόλου που διαδραματίζουν, πέρα από τους προσυλλεκτικούς παράγοντες (ποικιλία, καλλιεργητικές φροντίδες, περιβάλλον), οι μετασυλλεκτικές μεταχειρίσεις και η εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας, για τη διατήρηση της ποιότητας και τη μείωση των μετασυλλεκτικών απωλειών των αγροτικών προϊόντων από το στάδιο της συγκομιδής μέχρι την κατανάλωση. Παράλληλα θα είναι σε θέση με τη χρήση της τεχνολογίας, να κρίνουν και να υιοθετούν νέες τεχνικές.

General Skills

  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών.
  • Λήψη αποφάσεων.
  • Αυτόνομη εργασία.
  • Ομαδική εργασία.
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον.
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής.
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.

Teaching Methods

  • Στην τάξη.

Use of ICT means

Όλες οι εργασίες και δραστηριότητες βασίζονται στη χρήση των ΤΠΕ:

  • Power point presentations, moodle ή εναλλακτικός ιστοχώρος.
  • Συνεχής ηλεκτρονική επικοινωνία φοιτητών μέσω e-mail.
  • Ασκήσεις και Εργασίες, Σημειώσεις, Αρχεία διαλέξεων, Κανονισμός Εργαστηρίου, Ανάρτηση Ανακοινώσεων και Βαθμολογιών.

Teaching Organization

ActivitySemester workload
Διαλέξεις και Εργαστηριακές Ασκήσεις43
Αυτοτελής μελέτη57
Total100

Students Evaluation

Η αξιολόγηση των φοιτητών περιλαμβάνει:

Ι. Γραπτή τελική εξέταση:

  • Ερωτήσεις (σύντομης) ανάπτυξης.
  • Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.

ΙΙ. Εργαστηριακή αξιολόγηση (γραπτή εξέταση στην ύλη του εργαστηρίου).

Recommended Bibliography

  1. Βασιλακάκης Μ.Δ. 2006. Μετασυλλεκτική Φυσιολογία Μεταχείριση Οπωροκηπευτικών και Τεχνολογία. Διαιτητική αξία οπωροκηπευτικών, Εκδόσεις Γαρταγάνη, Θεσσαλονίκη, σελ. 586.
  2. Σφακιωτάκης, Ε. Μ. 1995. Μετασυλλεκτική φυσιολογία και Τεχνολογία Νωπών Οπωροκηπευτικών Προϊόντων. TypoMAN, Θεσσαλονίκη. Σελ. 381.

Related Research Journals

  1. Postharvesttechnologyofhorticulturalcrops.
  2. Fruit quality.
  3. Postharvest.
  4. Food Science and Technology.
  5. Postharvest Biology andtechnology.
  6. International Journal of Food Sciences and Nutrition.