Accounting in the Food Industries

General

  • Code: 276-190611
  • Semester:
  • Study Level: Undergraduate
  • Course type:
  • Teaching and exams language: Greek
  • The course is offered to Erasmus students
  • Teaching Methods (Hours/Week): Lectures (2)
  • ECTS Units: 3
  • Class Schedule:

Course Contents

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

  • Οικονομικός οργανισμός.
  • Επιχειρήσεις τροφίμων.
  • Περιουσία.
  • Οικονομικό  έτος.
  • Οικονομικό αποτέλεσμα.
  • Λογιστικό γεγονός.
  • Διαχειριστής της επιχείρησης.

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

  • Έννοια και σκοποί  της λογιστικής.
  • Λογιστικές κατηγορίες της περιουσίας.
  • Περιεχόμενο του Ενεργητικού, Παθητικού και Καθαρής περιουσίας.

ΑΠΟΓΡΑΦΗ

  • Έννοια –Ορισμός  Απογραφής.
  • Ανάλυση του ορισμού απογραφής.

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ

  • Έννοια – ορισμός λογαριασμών.
  • Κατηγορίες λογαριασμών.
  • Κανόνες τήρησης λογαριασμών.

ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  • Απλογραφική μέθοδος.
  • Διπλογραφική μέθοδος.

ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ

  • Έννοια – ορισμός αποσβέσεων.
  • Οικονομικά μεγέθη απόσβεσης.
  • Μέθοδοι απόσβεσης.

ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

  • Ημερολόγιο.
  • Καθολικό.

ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ

  • Διάκριση λογαριασμών κατά μέγεθος.
  • Διάκριση λογαριασμών κατά περιεχόμενο.
  • Ισοζύγια.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΕΛΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ
ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ

  • Έννοια – ορισμός κοστολόγησης.
  • Σημασία.
  • Γενικές αρχές κοστολόγησης.
  • Μέθοδοι κοστολόγησης.
  • Τεχνικές κοστολόγησης.

Educational Goals

Το μάθημα παρέχει θεωρητικές γνώσεις που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ικανότητας των φοιτητών να εκτιμούν την οικονομική θέση των επιχειρήσεων τροφίμων, αίτια που την διαμορφώνουν με απώτερο στόχο την υπόδειξη τρόπων βελτίωσης αυτής.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές αναμένεται:

  • Να γνωρίζουν και να αναλύουν τις κυριότερες μεθόδους λογιστικής που εφαρμόζονται στις επιχειρήσεις.
  • Να προσδιορίζουν την κεφαλαιακή κατάσταση της επιχείρησης.
  • Να παρακολουθούν της μεταβολές της περιουσίας διαχρονικά.
  • Να προσδιορίζουν τις προσόδους και τα εισοδήματα της επιχείρησης.
  • Να προσδιορίζουν το κόστος παραγωγής.

General Skills

  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών.
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις.
  • Λήψη αποφάσεων.
  • Αυτόνομη εργασία.
  • Ομαδική εργασία.
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής.
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.

Teaching Methods

  • Πρόσωπο με πρόσωπο.
  • Εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Use of ICT means

Όλες οι εργασίες και δραστηριότητες με χρήση των ΤΠΕ:

  • Διαλέξεις με τη χρήση Power point.
  • Οι διαλέξεις του μαθήματος αναρτώνται στο moodle.
  • Συνεχής ηλεκτρονική επικοινωνία φοιτητών.

Teaching Organization

ActivitySemester workload
Διαλέξεις75
Εργαστηριακές ασκήσεις που εστιάζουν σε εφαρμογή μεθοδολογιών
Αυτοτελής Μελέτη
Total75

Students Evaluation

Αξιολόγηση φοιτητών στο Θεωρητικό μέρος του μαθήματος

  • Γραπτές εξετάσεις στο τέλος του εξαμήνου και εκπόνηση εργασιών κατά τη διάρκεια του εξαμήνου.
  • Οι εργασίες από τους φοιτητές-τριες στο μάθημα  βαθμολογούνται (με κλίμακα 0-2).
  • Ο βαθμός της εργασίας επίσης προστίθεται στον γραπτό βαθμό του εξαμήνου (εφόσον ο γραπτός βαθμός του εξαμήνου είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 3).

Recommended Bibliography

  1. Ainsworth P., & Deines D., (2006), “Introduction to Accounting : An Integrated Approach”, 3rd Irwin/Mc Graw Hill.
  2. Harrison N.T. & Horngren C.T. (2004), “Financial Accounting”, 5th Prentice Hall.
  3. Δημοπούλου-Δημάκη Ιωάννα, (2013), «Γενική Λογιστική Χρηματοοικονομική Προσέγγιση», Εκδόσεις Φαίδιμος.
  4. Καραγιώργος Θεοφάνης, Παπαδόπουλος Δημήτριος, (2006), «Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Λογστική», Εκδόσεις Γερμανός-Γρεμανού Φωτεινή.
  5. Κιτσοπανίδης Γεώργιος Ι., (2007), «Γεωργική Λογιστική και Εκτιμητική- Αρχές και Εφαρμογές. Με αριθμητικό παράδειγμα λογιστικής παρακολούθησης και τεχνικοοικονομικής ανάλυσης γεωργικής εκμετάλλευσης», Εκδόσεις ΖΗΤΗ Θεσσαλονίκη.
  6. Πετροπούλου Γαρυφαλλιά & Ασβεστά Στυλιανή, (2012), « Κοστολόγηση-Αναλυτική Λογιστική Εκμετάλλευσης Σύμφωνα με το ΕΛΣ», Εκδόσεις Πετροπούλου Γαρυφαλλιά & Ασβεστά Στυλιανή.
  7. Στεφάνου Κ., (2013), «Χρηματοοικονομική Λογιστική», Εκδόσεις Στεφάνου Κ.
  8. Τσουκαλάς Σ., (2010), «Λογιστική Επιχειρήσεων, Τροφίμων και Γεωργίας» Εκδόσεις Στοχαστής, Αθήνα.
  9. Φίλιος Β. (2007), «Ο Οικονομικός Λογισμός των Γεωργικών – Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων και των Αγροτοβιομηχανικών Συνεταιρισμών», Σύγχρονη Εκδοτική ΕΠΕ.