Organization and Management of Food Industries
General
- Code: 276-190406
 - Semester: 4th
 - Study Level: Undergraduate
 - Course type: Υποχρεωτικό, Γενικών Γνώσεων
 - Teaching and exams language: Greek (English for Erasmus students)
 - The course is offered to Erasmus students
 - Teaching Methods (Hours/Week): Lectures (2)
 - ECTS Units: 3
 
Course Contents
Ενότητα 1: Οικονομικός Οργανισμός-Επιχείρηση.
- Βασικές έννοιες και ορισμοί.
 - Διακρίσεις επιχειρήσεων.
 - Συνασπισμοί-συνεργασίες επιχειρήσεων.
 - Μάνατζεμεντ και παραγωγικότητα.
 
Ενότητα 2: Επιχειρησιακές λειτουργίες και επιχειρησιακό περιβάλλον
- Η παραγωγή.
 - Εφοδιασμός ή προμήθειες.
 - Χρηματοοικονομικά.
 - Μάρκετινγκ.
 - Οι υπόλοιπες επιχειρησιακές λειτουργίες.
 - Το περιβάλλον της επιχείρησης.
 
Ενότητα 3: Τα θεμέλια του Μάνατζεμεντ
- Πληροφορία και πληροφοριακή τεχνολογία.
 - Η λήψη αποφάσεων.
 - Εταιρική κοινωνική ευθύνη και διοικητική ηθική.
 
Ενότητα 4: Σχεδιασμός
- Έννοια και φύση του σχεδιασμού.
 - Η αποστολή της επιχείρησης.
 - Η διαδικασία του στρατηγικού σχεδιασμού.
 - Ανάλυση και αξιολόγηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
 - Προσδιορισμός σκοπών και στόχων.
 - Χάραξη στρατηγικής.
 
Ενότητα 5: Οργάνωση
- Βασικές έννοιες της οργάνωσης.
 - Οργανωτική δομή.
 - Εξουσία και ευθύνη.
 - Αποκέντρωση.
 - Οργανωσιακή κουλτούρα.
 
Ενότητα 6: Διεύθυνση-καθοδήγηση ανθρώπων
- Διοίκηση ανθρωπίνων πόρων.
 - Παρακίνηση.
 - Ηγεσία.
 - Διεύθυνση εργασιακών ομάδων.
 
Ενότητα 7: Έλεγχος
- Βασικά χαρακτηριστικά του ελέγχου.
 - Οικονομικός έλεγχος.
 - Διοίκηση παραγωγικών λειτουργιών (Operation management).
 
Educational Goals
Το μάθημα αποσκοπεί στην επίτευξη των ακόλουθων μαθησιακών αποτελεσμάτων από τους φοιτητές:
- Την απόκτηση γνώσεων στις βασικές αρχές της διοίκησης επιχειρήσεων.
 - Την ικανότητα κατανόησης των επιχειρησιακών λειτουργιών.
 - Την απόκτηση γνώσεων σχετικά με τις διαδικασίες του σχεδιασμού και της οργάνωσης.
 - Την ικανότητα κατανόησης των μεθόδων διεύθυνσης και καθοδήγησης ανθρώπινου δυναμικού.
 - Την απόκτηση της ικανότητας να αντιληφθούν τον εαυτό τους και τους άλλους, σε μία συνολική προσπάθεια λειτουργίας ενός τμήματος, με σκοπό την παραγωγή προϊόντων.
 - Την απόκτηση γνώσεων των διαδικασιών ελέγχου σε μία βιομηχανική μονάδα.
 
General Skills
- Προαγωγή της αναλυτικής, παραγωγικής και επαγωγικής σκέψης.
 - Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον.
 - Εργασία σε διεθνές περιβάλλον.
 - Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις.
 - Αυτόνομη εργασία.
 - Ομαδική εργασία.
 - Λήψη αποφάσεων.
 
Teaching Methods
- Πρόσωπο με πρόσωπο: Διαλέξεις (θεωρία και ασκήσεις) στην αίθουσα.
 
Use of ICT means
- Διαλέξεις σε διαφάνειες PowerPoint με χρήση Η/Υ και προβολέα.
 - Χρήση βίντεο στη διδασκαλία.
 - Ανάλυση περιπτώσεων στην αίθουσα (διανομή σε γραπτή μορφή ή παρουσίαση σε PowerPoint).
 
Teaching Organization
| Activity | Semester workload | 
| Διαλέξεις | 75 | 
| Παρακολούθηση ανάλυσης περίπτωσης, από εξωτερικό στέλεχος επισκέπτη | |
| Συμμετοχή σε εκπαιδευτική επίσκεψη | |
| Εκπόνηση εργασίας σε ομάδες | |
| Αυτοτελής Μελέτη | |
| Total | 75 | 
Students Evaluation
Μέθοδοι αξιολόγησης:
- Γραπτές τελικές εξετάσεις στο θεωρητικό μέρος του μαθήματος(70% της βαθμολογίας).
 - Εκπόνηση γραπτής εργασίας από ομάδες 3-4 φοιτητών (20% της βαθμολογίας).
 - Παρακολούθηση της διάλεξης του επισκέπτη(5% της βαθμολογίας).
 - Συμμετοχή στην εκπαιδευτική επίσκεψη(5% της βαθμολογίας).
 
Recommended Bibliography
- Χρήστος Σαρμανιώτης. MANATZEMENT Μία ολοκληρωμένη προσέγγιση. Εκδόσεις Ζυγός Θεσσαλονίκη 2012.
 - Stephen P. Robbins. David A. Decenzo, Mary Coulter, ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Αρχές και εφαρμογές. Μετάφραση, Εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ, Αθήνα 2012.
 
