Γούλας Αθανάσιος

Ο Αθανάσιος Γούλας αποφοίτησε από το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του Αλεξάνδρειου Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης στις αρχές του 1997. Το ακαδημαϊκό έτος 1999-2000 ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Βιοεπιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ (Αγγλία) στην Τεχνολογία Τροφίμων και Διασφάλισης Ποιότητας. Ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στο ίδιο Πανεπιστήμιο τον Νοέμβριο του 2003 όπου και συνέχισε την ερευνητική του εργασία σαν Μεταδιδακτορικός Ερευνητικός Συνεργάτης για τρία περεταίρω χρόνια έως το τέλος του 2006. Η διδακτορική του διατριβή επικεντρώθηκε στη χρήση της τεχνολογίας των μεμβρανών υπερδιήθησης στην ενζυμική παρασκευή και τον καθαρισμό πρεβιοτικών ολιγοσακχαριτών. Κατά τη διάρκεια της, ένας συνεχούς λειτουργίας βιοαντιδραστήρας μεμβρανών υπερδιήθησης εξελίχτηκε όπου με το συνδυασμό δύο ενζύμων έγινε δυνατή η παραγωγή ελεγχόμενου μοριακού μεγέθους ολιγοδεξτρανών. Συγχρόνως μια μέθοδος νανο-υπερδιήθησης εξελίχτηκε, όπου βάσει των μελετηθέντων παραμέτρων επετεύχθητε ο εκλεκτικός διαχωρισμός ολιγοσακχαριτών. Κατά την επακόλουθη ερευνητική του δραστηριότητα ανέπτυξε στο εργαστήριο και εξέλιξε έως τη βιομηχανική παραγωγή μία μέθοδο παραγωγής ενός νέου πρεβιοτικού γαλακτοολιγοσακχαρίτη που σαν νέο προϊόν έγινε εμπορικά διαθέσιμο. Βασικά σημεία της εξέλιξης του νέου προϊόντος, εκτός της ενζυμικής σύνθεσης του, αποτελούσαν η ανακύκλωση της ενζυμικής δραστικότητας με φυγοκέντρηση, ο εξαγνισμός του προϊόντος με νανο-υπερδιήθηση και η ξήρανση με εκνέφωση του πρεβιοτικού υδατάνθρακα. Μεταξύ του 2008 και του 2015 πήρε μέρος σαν επιστημονικός συνεργάτης σε μελέτες που αφορούσαν την παραγωγή, παραλαβή και τον καθαρισμό του πολυσακχαρίτη κεφιράνη. Το Δεκέμβριο του 2018 εντάχθηκε ως Επίκουρος Καθηγητής (επί θητεία) στο προσωπικό του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Δι.Πα.Ε., με γνωστικό αντικείμενο την «Επεξεργασία Τροφίμων με έμφαση στις διεργασίες σύνθεσης και διαχωρισμού συστατικών τους», όπου και συνεχίζει την ακαδημαϊκή και ερευνητική του δραστηριότητα. Συμμετέχει σε 16 δημοσιευμένες ερευνητικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές οι οποίες έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από 800 ετεροαναφορές (h-index 12) και σε 4 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

SELECTED PUBLICATIONS IN PEER REVIEWED JOURNALS

  1. Goulas, A., Kapasakalidis, P., Sinclair, H.R.,Grandison, A.S. & Rastall, R.A. (2002). Purification of Oligosaccharides by Nanofiltration. Journal of Membrane Science, 209, pp321-335.
  2. Goulas, A., Fisher, D.A., Grimble, G.K., Grandison, A.S. & Rastall, R.A. (2004). Synthesis of Isomaltooligosaccharides and Oligodextrans by the Combined Use of Dextransucrase and Dextranase. Enzyme and Microbial Technology, 35, pp327-338.
  3. Goulas, A., Cooper, J.M., Grandison, A.S. & Rastall, R.A. (2004). Synthesis of Isomaltooligosaccharides and Oligodextrans in a Recycle Membrane Bioreactor by the Combined Use of Dextransucrase and Dextranase. Biotechnology and Bioengineering, 88, pp778-787.
  4. Tzortzis, G., Goulas, A. & Gibson, G.R. (2005). Synthesis of prebiotic galactooligosaccharides using whole cells of a novel strain, Bifidobacterium bifidum NCIMB 41171. Applied Microbiology and Biotechnology, 68, pp412-416.
  5. Goulas, A., Tzortzis, G. & Gibson, G.R. (2007). Development of a process for the production and purification of α- and β-galactooligosaccharides from Bifidobacterium bifidum NCIMB 41171. International Dairy Journal, 17, pp648-656.
  6. Dimitreli, G., Exarhopoulos, S., Goulas, A., Antoniou, K.D., & Raphaelides, S.N. (2016). Effect of Kefiran and Milk Proteins Addition on the Rheological Behavior of Glucono-δ-Lactone Induced Milk Gels. Journal of Food Research, 5, pp 122-128.
  7. Exarhopoulos, S., Goulas, A., & Dimitreli, G. (2022).Biodegradable Films from Kefiran-Based Cryogel Systems, Macromol, 2, 324–345. https://doi.org/10.3390/macromol2030021

PATENTS GRANTED

  1. Inventors: Goulas, A.K., Tzortzis, G. (2007). Process for the production of oligosaccharides, Pub.No.: WO/2007/054459.
  2. Inventors: Tzortzis, G., Goulas, A.K., Goulas, T. (2007). Alpha-Galactosidase from Bifidobacterium bifidum and its use, Pub.No.: WO/2007/071987.
  3. Inventors: Tzortzis, G., Goulas, A.K., Goulas, T. (2007). Galactosidase with alpha-galactosyltransferase activity, Pub.No.: WO/2007/088324.
  4. Inventors: Tzortzis, G., Goulas, A.K., Goulas, T. (2007). Beta-Galactosidase with transgalactosylating activity, Pub.No.: WO/2007/110619.

Βιογραφικό Σημείωμα (pdf)

Επιστημονικό Πεδίο:
Επεξεργασία Τροφίμων με Έμφαση στις Διεργασίες Σύνθεσης και Διαχωρισμού Συστατικών τους / Τεχνολόγος Τροφίμων
Μαθήματα που διδάσκει:
(276-190107) Εισαγωγή στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων, (276-190301) Μηχανική Τροφίμων Ι – Ισοζύγια Μάζας και Ενέργειας, (276-190401) Μηχανική Τροφίμων ΙΙ, (276-190402) Υγιεινή και Ασφάλεια Βιομηχανικών Τροφίμων, (276-190505) Επεξεργασία Τροφίμων ΙΙ, (276-190702) Συσκευασία Τροφίμων, (276-190801) Βιοτεχνολογία Τροφίμων και Βιομηχανικές Ζυμώσεις, (276-190802) Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων Τροφίμων
Ώρες Γραφείου:
Καθημερινά 09:00 - 14:30
Γραφείο:
Γραφείο 34 (διάδρομος Ιατρείου)
Τηλέφωνο:
+30 2310 013909
Email:
[javascript protected email address]
Δημόσια Προφίλ: