Πρόγραμμα Κινητικότητας για Σπουδές και Πρακτική Άσκηση

Τι είναι το Πρόγραμμα Erasmus+
Το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, που στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας, σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης.
Tο πρόγραμμα Erasmus+ επιχορηγεί την κινητικότητα φοιτητών όλων των κύκλων σπουδών (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς) και προσωπικού. Μπορούν να πραγματοποίησουν σπουδές σε Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης και πρακτική άσκηση σε Πανεπιστήμια/Επιχειρήσεις/Οργανισμούς σε Χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.
Επίσης, μπορούν να μετακινηθούν για πρακτική άσκηση οι πρόσφατοι απόφοιτοι, που επιθυμούν να αναπτύξουν περισσότερες δεξιότητες, στο πρώτο έτος της αποφοίτησής τους με την προϋπόθεση να έχει εγκριθεί η αίτησή τους, την οποία θα έχουν υποβάλει όσο είναι φοιτητές/τριες στο τελευταίο έτος.

Ποια είναι τα οφέλη του Προγράμματος Erasmus+
Η κινητικότητα φοιτητών και προσωπικού στο εξωτερικό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική διότι τα οφέλη που αποκομίζουν οι μετακινούμενοι είναι πολλά. Μέσω της κινητικότητας οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν νέες δεξιότητες και προσόντα, τα οποία συμβάλουν στη προσωπική τους ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να βελτιώσουν τις γλωσσικές ικανότητές τους, να αναπτύξουν διαπολιτισμικές δεξιότητες, να εξελιχθούν σε Πολίτες της Ευρώπης, ενώ επιπλέον οι φοιτητές που μετακινούνται για πρακτική άσκηση μπορούν να αποκτήσουν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία σε επιχείρηση/οργανισμό του εξωτερικού. Κάθε φοιτητής έχει δικαίωμα μετακίνησης με σκοπό τις σπουδές και την πρακτική άσκηση στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+.

Ποια είναι η χρονική διάρκεια μετακίνησης στα πλαίσια του Προγράμματος Erasmus+
Οι φοιτητές μπορούν να μετακινηθούν (με φυσική παρουσία) για σπουδές ή πρακτική άσκηση σε όλους τους κύκλους σπουδών, συνολικά από 2 έως 12 μήνες ή 24 μήνες για 5ετή προγράμματα σπουδών σε κάθε κύκλο.
Επιπλέον, μια νέα προσθήκη στο πρόγραμμα Erasmus+ είναι ότι μπορούν να μετακινηθούν οι πρόσφατοι απόφοιτοι για πρακτική άσκηση (after placement) στο πρώτο χρόνο της αποφοίτησής τους. Οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν μια περίοδο πρακτικής άσκησης μετά την απόκτηση του πτυχίου τους, σε επιχείρηση ή οργανισμό σε χώρα που συμμετέχει στο Πρόγραμμα, θα πρέπει να απευθυνθούν στο Τμήμα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Προγραμμάτων/Erasmus+ της Αλεξάνδρειας Πανεπιστημιούπολης, όπου θα καταθέσουν αίτηση, κατά το τελευταίο έτος σπουδών τους και πριν την απόκτηση του πτυχίου τους.
Οι φοιτητές/φοιτήτριες οι οποίοι/ες επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα για την πραγματοποίηση των σπουδών τους, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου που προηγείται της μετακίνησης και πριν την υποβολή της αίτησης συμμετοχής, καλό θα ήταν να εξετάσουν τα συνεργαζόμενα με το Τμήμα τους Πανεπιστήμια, τις ημερομηνίες για nomination-application, τα προσφερόμενα μαθήματα και τη γλώσσα διδασκαλίας, προκείμενου να αποφασίσουν σε ποιο/ποια από αυτά προτιμούν να μετακινηθούν ώστε να υποβληθούν εγκαίρως τα nominations (δήλωση του Πανεπιστημίου αποστολής (ΔΙΠΑΕ) προς το Πανεπιστήμιο υποδοχής ότι ο/η φοιτητής/φοιτήτρια έχει επιλεγεί να φοιτήσει σ’ αυτό).

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Στο Πρόγραμμα Erasmus+ μπορούν να συμμετέχουν: α) υπήκοοι χώρας που συμμετέχει στο Πρόγραμμα, β) υπήκοοι άλλων χωρών εγγεγραμμένοι στo Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) (σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίπεδο) γ) οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν επάρκεια στη γλώσσα στην οποία θα πραγματοποιήσουν τις σπουδές ή την πρακτική τους άσκηση.

Περισσότερες πληροφορίες για κινητικότητα φοιτητών θα βρείτε εδώ.

Πληροφορίες για κινητικότητα προσωπικού θα βρείτε εδώ.

To Γραφείο Erasmus της Αλεξάνδρειας Πανεπιστημιούπολης Σίνδου, προκηρύσσει θέσεις για σπουδές και πρακτική άσκηση στις αρχές του Χειμερινού και Εαρινού Εξαμήνου. Η Γραμματεία του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων έχει υποχρέωση να αναρτήσει την προκήρυξη στην ιστοσελίδα του Τμήματος ώστε να ενημερώνονται έγκαιρα και έγκυρα όλοι οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές-προσωπικό. Οι προκηρύξεις αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΔΙΠΑΕ όπου γίνεται και η συμπλήρωση των εγγράφων. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

 

Συντονιστής Erasmus+ του Τμήματος
Ο Ακαδημαϊκά Υπεύθυνος Συντονιστής Erasmus+ στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων είναι η κα Λυκοτραφίτη Ελένη, καθηγήτρια του Τμήματος. Επικοινωνία τηλ. 2310 013800, e-mail: likotraf@ihu.gr

 

Στοιχεία Επικοινωνίας Γραφείου Erasmus+ ΔΙΠΑΕ –  Αλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη

 Γραμματική Γραμμένου – Προϊσταμένη Τμήματος Ευρωπαϊκών & Διεθνών Προγραμμάτων
(Διοικητικά, Ιδρυματικά , Διμερείς Συμφωνίες, Κινητικότητα Προσωπικού)
τηλ. 2310013709
e-mail:erasmus.admin@the.ihu.gr

Στέλλα Τσιφιτοπούλου – Κινητικότητα Φοιτητών
τηλ.:2310013712
Εξερχόμενοι Φοιτητές e-mail: erasmus.out@the.ihu.gr
Εισερχόμενοι Φοιτητές e-mail: erasmus.in@the.ihu.gr

 

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

European Union – Education and Training
http://europa.eu/

European Commission – Erasmus+
https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/node_en

ECTS – European Credit Transfer System
http://ec.europa.eu/education/programmes/socrates/ects/index_en.html

ΙΚΥ – Greek State Scholarships Foundation
https://www.iky.gr/en/

ESN –Erasmus Student Network
http://www.esn.org

ESN IHU: https://ihu.esngreece.gr/
ihu@esnthessaloniki.gr
FB: IHU ESN THESSALONIKI
INSTAGRAM: @esnihuthessaloniki

European University Foundation
https://uni-foundation.eu/

Erasmus app
https://erasmusapp.eu/

Erasmus without paper
https://www.erasmuswithoutpaper.eu/

European Student Card Initiative
https://erasmus-plus.ec.europa.eu/european-student-card-initiative