Διαχείριση Ποιότητας

Γενικά

  • Κωδικός: 276-190607
  • Εξάμηνο:
  • Επίπεδο Σπουδών: Προπτυχιακό
  • Τύπος μαθήματος:
  • Γλώσσα διδασκαλίας και εξετάσεων: Ελληνικά (Γαλλικά για τους φοιτητές Erasmus)
  • Το μάθημα διατίθεται σε φοιτητές Erasmus
  • Μέθοδοι Διδασκαλίας (Ώρες/εβδ.): Διαλέξεις (1) / Ασκήσεις Πράξης (1)
  • Μονάδες ECTS: 3
  • Διδάσκοντες: Θωμάρεϊς Απόστολος
  • Πρόγραμμα Μαθημάτων:

Περιεχόμενα μαθήματος

  • Ολική διαχείριση ποιότητας (TQM).
  • Αξιώματα ολικής διαχείρισης ποιότητας, θεωρίες των  Deming, Juran, Crosby, Imai και Taguchi.
  • Διαχείριση ποιότητας κατά ISO 9000.
  • Ανάλυση των προτύπων ISO 9000, ISO 9001 και ISO 9004,  παραδείγματα εφαρμογής.
  • Διαχείριση ασφάλειας τροφίμων κατά ISO 22000.
  • Ανάλυση του προτύπου,  παραδείγματα εφαρμογής.
  • Επιθεώρηση συστημάτων διαχείρισης κατά ISO 19011.
  • Διαχείριση προγράμματος επιθεώρησης, εκτέλεση επιθεώρησης, επάρκεια και αξιολόγηση επιθεωρητών.

Μαθησιακοί Στόχοι

Το μάθημα αποσκοπεί στην επίτευξη των ακόλουθων μαθησιακών αποτελεσμάτων από τους φοιτητές:

  • Την απόκτηση γνώσεων για τις θεωρίες και τα πρότυπα διαχείρισης ποιότητας και ασφάλειας.
  • Την ικανότητα εφαρμογής των συστημάτων διαχείρισης  ποιότητας και  ασφάλειας  στη βιομηχανία τροφίμων.
  • Την ικανότητα διαχείρισης ενός προγράμματος επιθεώρησης.
  • Την ικανότητα εκτέλεσης μιας επιθεώρησης.
  • Την ικανότητα αξιολόγησης της επάρκειας των επιθεωρητών.

Γενικές Ικανότητες

  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών.
  • Λήψη αποφάσεων.
  • Αυτόνομη εργασία.
  • Ομαδική εργασία.
  • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον.
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον.
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.

Μέθοδοι Διδασκαλίας

Πρόσωπο με πρόσωπο:

  • Διαλέξεις (θεωρία και ασκήσεις) στην αίθουσα.

Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών

  • Διαλέξεις με προβολικό διαφανειών (overhead projector) και βιντεοπροβολέα (multimedia projector).
  • Σημειώσεις σε ηλεκτρονική μορφή.
  • Ανάρτηση υλικού μαθήματος και επικοινωνία με φοιτητές στις ηλεκτρονικές διαδικτυακές πλατφόρμες Blackboard και Moodle.

Οργάνωση Διδασκαλίας

ΔραστηριότηταΦόρτος εργασίας εξαμήνου
Διαλέξεις25
Αυτοτελής Μελέτη50
Σύνολο75

Αξιολόγηση Φοιτητών

Μέθοδος αξιολόγησης:

  • Γραπτές τελικές εξετάσεις με ερωτήσεις ανάπτυξης δοκιμίων και επίλυσης προβλημάτων.

Τα κριτήρια αξιολόγησης παρουσιάζονται και αναλύονται στους φοιτητές κατά την έναρξη του εξαμήνου.

Συνιστώμενη Βιβλιογραφία

  1. Αρβανιτογιάννης I.Σ., Τζούρος N.H., Το Nέο Πρότυπο Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων ISO 22000, Εκδόσεις Σταμούλη, Αθήνα, 2006.
  2. Καρυπίδης Φ., Ειδικά Θέματα Ποιότητας: Εφαρμογή στη Γεωργία και στα Τρόφιμα, Εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη, 2008.
  3. Λογοθέτης Ν., Μάνατζμεντ Ολικής Ποιότητας: Από τον Deming στον Taguchi και το SPC, ΤQM Hellas-Interbooks, Αθήνα, 1993.

Συναφή επιστημονικά περιοδικά

  1. Food Control.