Λυκοτραφίτη Ελένη

Είναι Τεχνολόγος Τροφίμων και κάτοχος διδακτορικού τίτλου σπουδών στη Γαστρική/Μικροβιολογία Τροφίμων (Ph.D.) από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ (School of Food Biosciences, The University οf Reading, UK). Έχει πάνω από 23 χρόνια ερευνητικής εμπειρίας στη Μικροβιολογία Τροφίμων με συμμετοχή σε πολλά προγράμματα εθνικά, ευρωπαϊκά και επιδοτούμενα από Βιομηχανίες Τροφίμων. Έχει 16 χρόνια διδακτικής εμπειρίας σε προπτυχιακό επίπεδο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο (ΠΜΣ Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας και Οργάνωσης Παραγωγής στη Βιομηχανία Τροφίμων – Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, M.Sc. Εισαγωγή στη Μικροβιολογία/M.Sc. Γενετική Μηχανική – The University of Reading, UK, M.Sc. Διατροφική Ιατρική, University of Surrey).

Το ερευνητικό της έργο περιλαμβάνει 25 δημοσιεύσεις σε διεθνή έγκυρα επιστημονικά περιοδικά με κριτές (4 υπό συγγραφή), 2 κεφάλαια σε διεθνή βιβλία από αναγνωρισμένους εκδοτικούς οίκους και 27 περιλήψεις σε διεθνή (24) και εθνικά (3) συνέδρια (h-index 15, ετεροαναφορές 778 – Google Scholar, h-index 14, ετεροαναφορές 533-Scopus). Υπήρξε υπότροφος του προγράμματος EUFORA της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και Ιδρυτικό μέλος του EUFORA Alumni Board επί πενταετίας. Είναι κριτής σε 16 διεθνή επιστημονικά περιοδικά με βαθμό απήχησης.

Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν:

  • αντιμικροβιακή δράση χημικών ουσιών, νανοϋλικών και νανοκεραμικών ως υλικά συσκευασίας τροφίμων
  • αντιμικροβιακή δράση αιθέριων ελαίων έναντι παθογόνων μικροοργανισμών, για απολύμανση επιφανειών και χεριών στη βιομηχανία τροφίμων
  • τρόπους αναστολής παθογόνων βακτηρίων στα τρόφιμα με φυσικά ή χημικά αντιμικροβιακά
  • δημιουργία ενισχυμένων αντιμικροβιακών συνβιοτικών και προβιοτικές ιδιότητες μικροβιακών στελεχών απομονωμένων από παραδοσιακά ελληνικά τρόφιμα
  • αντιμικροβιακή δράση τελικών προϊόντων ζύμωσης προβιοτικών, πρεβιοτικών και συνβιοτικών

Βιογραφικό Σημείωμα (pdf)

Επιστημονικό Πεδίο:
Μικροβιολογία Τροφίμων – Αντιμικροβιακές Ουσίες και Προβιοτικά / Τεχνολόγος Τροφίμων
Μαθήματα που διδάσκει:
(276-190203) Γενική Μικροβιολογία, (276-190302) Μικροβιολογία Τροφίμων, (276-190806) Επιδημιολογία, Μικροβιολογική Ασφάλεια Τροφίμων, Δημόσια Υγεία
Ώρες Γραφείου:
Δευτέρα 12:00-14:00
Γραφείο:
Εργαστήριο Μικροβιολογίας Τροφίμων
Τηλέφωνο:
+30 2310 013800
Email:
[javascript protected email address]
Δημόσια Προφίλ: