Επιμολυντές Τροφίμων

Γενικά

  • Κωδικός: 276-190706
  • Εξάμηνο:
  • Επίπεδο Σπουδών: Προπτυχιακό
  • Τύπος μαθήματος:
  • Γλώσσα διδασκαλίας και εξετάσεων: Ελληνικά (Αγγλικά για τους φοιτητές Erasmus)
  • Το μάθημα διατίθεται σε φοιτητές Erasmus
  • Μέθοδοι Διδασκαλίας (Ώρες/εβδ.): Διαλέξεις (2)
  • Μονάδες ECTS: 4
  • Σελίδα μαθήματος: https://exams-geo.the.ihu.gr/course/view.php?id=274
  • Διδάσκοντες: Καπνιστή Μαρία

Περιεχόμενα μαθήματος

  • Ανάλυση ιχνοστοιχείων με την μέθοδο επαγωγικού πλάσματος συζευγμένου με φασματομετρία μάζας (ICP-MS).
  • Προσδιορισμός χαμηλών επιπέδων των  μεταβολιτών Νιτροφουρανών σε ζωικά προϊόντα με υγρή χρωματογραφία-φασματομετρίας μάζας (LC/MS/MS).
  • Έλεγχος φυτοφαρμάκων με αέριο χρωματογραφία-φασματομετρία μάζας (GC-MS/MS) και υγρή χρωματογραφία-φασματομετρίας μάζας (LC-MS/MS).
  • Προσδιορισμός του ακρυλαμιδίου στα προϊόντα διατροφής με HPLC–MS/MS.
  • Ανάλυση υλικών επαφής στα τρόφιμα.
  • Ανάλυση διοξινών με αέριο χρωματογραφία- φασματομετρίας μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας.
  • Προσδιορισμός των πτητικών ουσιών (VOCs) στα υλικά συσκευασιών με αέριο χρωματογραφία υπερκείμενης φάσης.
  • Ανάλυση των βιογενών αμινών σε ψάρια.
  • Ανάλυση των μυκοτοξινών με HPLC-PCD ανιχνευτή φθορισμού και LC/MS/MS.
  • Ανάλυση ιχνοστοιχείων με ατομική φασματοσκοπία στα τρόφιμα.
  • Προσδιορισμός της μελαμίνης σε σκόνη γάλακτος με υγρή χρωματογραφία αντίστροφης φάσης και ανίχνευση με UV & ΜS.
  • Ανάλυση νερού με ιοντική χρωματογραφία και φωτομετρικές μεθόδους.
  • Αναλυτικές μέθοδοι προσδιορισμού τοξινών σε θαλάσια και φυτικά τρόφιμα.
  • Ποσοτικός προσδιορισμός πιθανών μεταναστευτικών ουσιών από υλικά συσκευασίας από χαρτόνι με μικροεκχύλιση στερεάς φάσης σε συνδυασμό με αέριο χρωματογραφία-φασματομετρία μάζας.

Μαθησιακοί Στόχοι

Το μάθημα αποσκοπεί στην επίτευξη των ακόλουθων μαθησιακών αποτελεσμάτων από τους φοιτητές:

  • απόκτηση βασικών γνώσεων των επιμολυντών τροφίμων,
  • απόκτηση γνώσεων για τα διάφορα στάδια παραγωγής, συσκευασίας, μεταφοράς και συντήρησης των τροφίμων, όπου εμφανίζονται οι επιμολυντές τροφίμων,
  • ικανότητα ελέγχου και προσδιορισμού των επικίνδυνων ουσιών στα τρόφιμα,  με σκοπό την ελαχιστοποιήση της παρουσίας των στα τρόφιμα,
  • ικανότητα χρήσης και εφαρμογής των αναλυτικών μεθόδων προσδιορισμού των επικίνδυνων ουσιών.

Γενικές Ικανότητες

  • Ανάλυση, ερμηνεία και σύνθεση εμπειρικών δεδομένων που λαμβάνονται από πειραματικές διατάξεις.
  • Αναζήτηση και ανάλυση πληροφοριών με τη χρήση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας.
  • Προαγωγή της αναλυτικής, παραγωγικής και επαγωγικής σκέψης.
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον.
  • Αυτόνομη εργασία.
  • Ομαδική εργασία.
  • Λήψη αποφάσεων.

Μέθοδοι Διδασκαλίας

  • Διαλέξεις στην αίθουσα διδασκαλίας και Η/Υ.

Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών

  • Διαλέξεις σε Power Point και χρήση Η/Υ.
  • Χρήση βίντεο και διαδικτυακών εφαρμογών στη διδασκαλία.
  • Ανάρτηση υλικού μαθήματος και επικοινωνία με φοιτητές στην ηλεκτρονική διαδικτυακή πλατφόρμα Moodle.

Οργάνωση Διδασκαλίας

ΔραστηριότηταΦόρτος εργασίας εξαμήνου
Διαλέξεις40
Ασκήσεις20
Αυτοτελής Μελέτη40
Σύνολο100

Αξιολόγηση Φοιτητών

Μέθοδοι αξιολόγησης:

  • Γραπτές τελικές εξετάσεις του μαθήματος με ερωτήσεις σύντομης ανάπτυξης, κρίσεως και πολλαπλών επιλογών.

Τα κριτήρια αξιολόγησης παρουσιάζονται και αναλύονται στους φοιτητές κατά την έναρξη του εξαμήνου.

Συνιστώμενη Βιβλιογραφία

  1. Food Contaminants, Sources and Surveillance, 1st Edition/1991 C Creaser, R Purchase, Woodhead Publishing,  Hardcover ISBN: 9781855737846.
  2. Food Contaminants and Residue Analysis, Volume 51, Pages 1-821 (2008), Edited by Yolanda Picó, Elsevier B.V., ISBN: 978-0-444-53019-6.
  3. Progress in Food Contaminant Analysis, 1996, J. Gilbert, Springer US/Chapman & Hall, ISBN: 978-1-4612-8425-3.
  4. Methods of Analysis of Food Components and Additives, 2nd Edition/2016, Edited by Semih Otles, CRC Press, ISBN: 9781138199149.
  5. Chemical Contaminants and Residues in Food, 2012, D Schrenk , Woodhead Publishing, ISBN: 9780857090584.
  6. Spectroscopic Methods in Food Analysis, 2017, Edited by Adriana S. Franca & Leo M.L. Nollet, CRC Press, ISBN: 9781498754613.
  7. Food Safety Chemistry: Toxicant Occurrence, Analysis and Mitigation, 2018, Edited by Liangli (Lucy) Yu, Shuo Wang & Baoguo Sun CRC Press, ISBN: 9781138033818.
  8. Rapid methods, For biological and chemical contaminants in food and feed, 2005, Edited by  A. van Amerongen, D. Barug & M. Lauwaars, Wageningen Academic Publishers,  ISBN: 978-90-76998-53-4.

Συναφή επιστημονικά περιοδικά

  1. Food Additives & Contaminants.
  2. International Journal of Food Contamination.
  3. Journal of Food Safety and Hygiene.
  4. Journal of Food Science and Toxicology.
  5. International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health.