Examination of Food Authenticity

General

  • Code: 276-190805
  • Semester:
  • Study Level: Undergraduate
  • Course type:
  • Teaching and exams language: Greek (English for Erasmus students)
  • The course is offered to Erasmus students
  • Teaching Methods (Hours/Week): Lectures (2)
  • ECTS Units: 3
  • Instructors: Rigas Pantelis
  • Class Schedule:

Course Contents

  • Αξιολόγηση των αναλυτικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο και την πιστοποίηση/ταυτοποίηση των τροφίμων.
  • Τεχνικές στον έλεγχο νοθείας των τροφίμων.
  • Τροφομική: στρατηγικές φασματομετρίας μάζας (MS) στη σύγχρονη επιστήμη των τροφίμων και τη διατροφή.
  • Έλεγχος αυθεντικότητας τροφίμων με IRMS.
  • Ανάλυση οξυγόνου και ισοτόπων του άνθρακα σε οίνους, αλκοολούχα ποτά και χυμούς φρούτων που έχουν υποστεί ζύμωση με Στοιχειακό Αναλυτή συζευγμένο με ισότοπικής αναλογίας φασματομετρία μάζας (IRMS).
  • Αυθεντικότητα των προϊόντων κρέατος: Εργαλεία κατά της απάτης.
  • Προσδιορισμός της αυθεντικότητας του κρέατος χρησιμοποιώντας μια ολοκληρωμένη στοχευμένη πρωτεoμική στρατηγική και φασματομετρία μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας (ΗRMS).
  • Φασματοσκοπικές μέθοδοι στο στοχευμένο και μη στοχευμένο έλεγχο της νοθείας των τροφίμων.
  • Ανίχνευση παραποιημένου ελαιολάδου.
  • Μέθοδοι ανίχνευσης των αλλεργιογόνων στα τρόφιμα.
  • Έλεγχος αυθεντικότητας του μελιού με τη χρήση LC-IRMS.
  • Προφίλ ανθοκυανών και πολυφαινολών στο έλεγχο της αυθεντικότητας των χυμών φρούτων.
  • Μεθοδολογία για την πιστοποίηση των μπαχαρικών και των αρωματικών φυτών: φασματοσκοπικές και χρωματογραφικές μέθοδοι των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους.
  • Έλεγχος γνησιότητας οινοπνευματωδών ποτών με χρήση LC-MS/MS και στατιστική επεξεργασία δεδομένων.

Educational Goals

Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων, οι φοιτητές  θα είναι εξοικειωμένοι με τα θεμελιώδη στοιχεία της γνησιότητας και της ανιχνευσιμότητας των τροφίμων και  θα αντιλαμβάνονται:

  • Ποιες αναλυτικές μέθοδοι είναι κατάλληλες για συγκεκριμένα ζητήματα γνησιότητας και  νοθείας.
  • Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των τεχνικών ελέγχου των τροφίμων.
  • Το κόστος των δοκιμών.
  • Την απόκτηση πληροφοριών για  την ανάπτυξη ενός ουσιαστικού σχεδίου δοκιμών.
  • Την βελτίωση της ικανότητάς τους να αλληλεπιδρούν με τους αναλυτές σε θέματα σχετικά με τις δοκιμές γνησιότητας.

Το μάθημα αποσκοπεί στην επίτευξη των ακόλουθων μαθησιακών αποτελεσμάτων από τους φοιτητές:

  • Αξιολόγηση της νοθείας και απάτης όσον αφορά τις πρώτες ύλες και τα συστατικά των.
  • Ανάλυση των τροφίμων και των τεχνικών ταυτοποίησης της αυθεντικότητας των.
  • Απόκτηση γνώσεων στον τομέα της εξακρίβωσης της ταυτότητας των τροφίμων.
  • Εφαρμογή των γνώσεων αυτών στον έλεγχο των τροφίμων.

General Skills

  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών.
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις (adaptability).
  • Λήψη αποφάσεων (decision making).
  • Αυτόνομη εργασία (autonomous work).
  • Ομαδική εργασία (team work).
  • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον (working in an international context).
  • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων (project management).
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον (environmental respect).
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης (promoting free, creative and causative thinking).

Teaching Methods

  • Διαλέξεις στην αίθουσα διδασκαλίας και Η/Υ.

Use of ICT means

  • Διαλέξεις σε Power Point και χρήση Η/Υ.
  • Χρήση βίντεο και διαδικτυακών εφαρμογών στη διδασκαλία.
  • Ανάρτηση υλικού μαθήματος και επικοινωνία με φοιτητές στην ηλεκτρονική διαδικτυακή πλατφόρμα Moodle.

Teaching Organization

ActivitySemester workload
Διαλέξεις75
Ασκήσεις
Αυτοτελής Μελέτη
Total75

Students Evaluation

Μέθοδοι αξιολόγησης:

  • Γραπτές τελικές εξετάσεις του μαθήματος με ερωτήσεις σύντομης ανάπτυξης, κρίσεως και πολλαπλών επιλογών.

Τα κριτήρια αξιολόγησης παρουσιάζονται και αναλύονται στους φοιτητές κατά την έναρξη του εξαμήνου.

Recommended Bibliography

  1. Food Authenticity and Traceability, 2003 edited by  Michele Lees, CRC Woodhead Publishing,  ISBN: 1855737183, 9781855737181.
  2. Food Traceability and Authenticity: Analytical Techniques, 2017, Edited by Didier Montet &  Ramesh C. Ray, CRC Press,  ISBN 9781498788427.
  3. Advances in Food Authenticity Testing , 1st Edition/2016, Edited by Gerard Downey, Woodhead Publishing,  ISBN: 9780081002209.
  4. Food Authentication, 2011, Philip R. Ashurst  & M.J. Dennis , Springer,  ISBN-13: 978-1461284260.
  5. Authenticity of Foods of Animal Origin, 1st Edition/2015,  Ioannis S. Arvanitoyannis, CRC Press,  ISBN 9781498706414.
  6. Authenticity of Meat Products: Tools Against Fraud, 2014, Miguel Angel  Sentandreu, Food Research International 60:19-29.
  7. Ortea, I. et al. (2016) “Review on proteomics for food authentication“, Journal of Proteomics 147 (pp.212–25).
  8.  Sturm, M., Kacjan-Marsic, N., Lojen, S. J. Sci. Food. Agric. 91. (2011), 262-267.
  9. Ehleringer, J.R., Chesson, L.A., Valensuela, L.O. Elements. 11. (2015), 259-264.
  10. Schellenberg, A., et al. Food Chemistry. 121. (2010), 770-777.
  11. Camin, F., et al. Anal Bioanal Chem. 389. (2007), 309-320.
  12. Bowen, G. J., Et al., Rap. Comm. Mass. Spec. 19. (2005), 3442-2450.
  13. Greule, M., et al. Eur. Food. Res. Technol. 231. (2010), 933-941.
  14. 7. Calderone, G., Reniero, F., Guillou, C. Rap. Comm. Mass. Spec. 20. (2006), 937-940.
  15. 8. Cabanero, A.I., Recio, J.L., Ruperez, M. Rap. Comm. Mass. Spec. 22. (2008), 3111-3118.
  16. Laursen, K.H., et al. Food Chem. 141. (2013), 2812-2820.
  17. Schmidt, H.L., et al. Isotopes Environ. Health Stud. 3. (2005), 233-228.
  18. Rhodes, C.N., Heaton, K., Goodall, I., Brereton, P.A. Food Chemistry. 114. (2009), 697-701.
  19. Camin, F., et al. Food Chemistry. 118. (2010), 901-909.
  20. Phenolic Compounds in Food: Characterization and Analysis, 2018, Edited by Leo M. L. Nollet & Janet  Alejandra  Gutiérrez-Uribe, CRC Press, ISBN 9781498722964.
  21. Pardo, O.; Yusà, V.; León, N.; Pastor, A. Development of a Method for the Analysis of Seven Banned Azo-Dyes in Chili and Hot Chili Food Samples by Pressurised Liquid Extraction and Liquid Chromatography with Electrospray Ionization-Tandem Mass Spectrometry. Talanta 2009, 78, 178.
  22. Pardo, O.; Yusà, V.; León, N.; Pastor, A. Development of a Method for the Analysis of Seven Banned Azo-Dyes in Chili and Hot Chili Food Samples by Pressurised Liquid Extraction and Liquid Chromatography with Electrospray Ionization-Tandem Mass Spectrometry. Talanta 2009, 78, 178.

Related Research Journals

  1. Analyst.
  2. Anal. Methods.
  3. Food Chemistry.
  4. Food Research International.
  5. Foods.
  6. Food Science.