ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

General Microbiology

1. ΓΕΝΙΚΑ

ΣΧΟΛΗ School of Geosciences
ΤΜΗΜΑ Department of Food Science and Technology
ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Undergraduate
ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 276-190203 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 2nd
ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ General Microbiology
ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
σε περίπτωση που οι πιστωτικές μονάδες απονέμονται σε διακριτά μέρη του μαθήματος π.χ. Διαλέξεις, Εργαστηριακές Ασκήσεις κ.λπ. Αν οι πιστωτικές μονάδες απονέμονται ενιαία για το σύνολο του μαθήματος αναγράψτε τις εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας και το σύνολο των πιστωτικών μονάδων.
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
Lectures 2 3
Laboratory Excercises 2 2
Προσθέστε σειρές αν χρειαστεί. Η οργάνωση διδασκαλίας και οι διδακτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται περιγράφονται αναλυτικά στο 4.    
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Γενικής Υποδομής (ΓΥ),Ειδικής Υποδομής (ΕΥ), Γενικών Γνώσεων (ΓΓΔ) και Επιστημονικής Περιοχής (ΔΔΤΝ, ΕΔ, ΕΥΣ, ΗΛ, ΠΑ) .
 General Background
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ:  
ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ και ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ:  Greek (English for Erasmus students)
ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ERASMUS Ναι
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (URL) https://exams-geo.the.ihu.gr/course/view.php?id=187

2. ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μαθησιακά Αποτελέσματα
Περιγράφονται τα μαθησιακά αποτελέσματα του μαθήματος οι συγκεκριμένες  γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες καταλλήλου επιπέδου που θα αποκτήσουν οι φοιτητές μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος.

The course aims to achieve the following learning outcomes for students:

  • To introduce students to the world of microbes: what are microbes, their role in the cycle of matter, the preparation of food, medicine and industrial products, spoilage of food, the genesis of diseases.
  • To gain experience in microbiological techniques and methods used in food industry laboratories.
  • With sufficient knowledge of General Microbiology to understand the specific topics of Special Microbiology, Food Microbiology, Biotechnology and Food Hygiene.
Γενικές Ικανότητες
Λαμβάνοντας υπόψη τις γενικές ικανότητες που πρέπει να έχει αποκτήσει ο πτυχιούχος (όπως αυτές αναγράφονται στο Παράρτημα Διπλώματος και παρατίθενται ακολούθως) σε ποια / ποιες από αυτές αποσκοπεί το μάθημα;.
Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών - Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις - Λήψη αποφάσεων - Αυτόνομη εργασία - Ομαδική εργασία - Εργασία σε διεθνές περιβάλλον - Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον - Παράγωγή νέων ερευνητικών ιδεών Σχεδιασμός και διαχείριση έργων - Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα - Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον - Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου - Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής - Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
  • Analysis and interpretation of the properties of microbes regarding their morphological, physiological and biochemical characteristics as well as the taxonomic position of microorganisms in the world of living beings.
  • Investigating and understanding the role and distribution of microbes in nature, the interactions between them, the effects with other living organisms as well as the physicochemical changes they cause in their environment, with the aim of promoting analytical, productive and inductive thinking.
  • Explanation of many biological phenomena that take place with the participation of microorganisms, which are the “material of choice” for solving basic problems of biology, with the aim of producing new research ideas.

3. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

  • Unit 1: Structure and evolution of organizations
    • Common characteristics of living things: chemical composition, cell structure, cell types, metabolism, etc.
    • Classification of microorganisms: Bacteria, Archaea, Eukaryota.
    • Viruses: structure, morphology, multiplication, viral diseases. Bacteriophages: structure, morphology, physiology of bacteriophages (infectious – non-infectious bacteriophages), lysogony. study of bacteriophages.
  • Unit 2: Metabolism of microbes
    • Enzymes: nature, structure, properties, mechanisms of enzyme regulation.
    • Bioenergetics: energy sources, biological oxidations, electron transporters, metabolic types of microorganisms, respiration, anaerobic respiration, fermentation, etc.
  • Unit 3: Microbial nutrition
    • Principles of nutrition, food types, growth factors, macromolecules as nutrients, water, oxygen.
    • Microbial interactions (synergy or symbiosis), microbial interactions in the food environment.
  • Unit 4: Growth of microbes – Effect of physicochemical factors on growth
    • Development of unicellular microorganisms. Parameters of microbial growth (number of divisions, generation time, growth rate, etc.). Growth curve of unicellular microbes. Colony formation.
    • Effect of physicochemical factors on the growth of microbes (temperature, pH, redox potential, radiation, pressure).
  • Unit 5: Survival of microbes
    • Survival of microbes in nature. Effect of environment on microbial viability. Lethal agents: physical agents (heat, cold, desiccation, radiation), chemical antimicrobial agents, antibiotics.
  • Unit 6: Genetics of microbes – Germs and disease
    • Mutations, genetic recombination (transformation, conjugation, transduction).
    • Relationships between microbes and macroorganisms. Parasitic relationships. Human microbiota. Pathogenicity of microbes.

Titles of Laboratory Exercises

  • Learning the operation, handling and maintenance of microbiology laboratory equipment: microscopes, incubators, colony counters, homogenizers, GasPak, etc.
  • Study of the morphological characteristics of bacteria. Staining techniques for bacteria (simple staining, Gram staining). Bacterial motility (wet mount technique).
  • Study of the culturing characteristics of bacteria. Substrate inoculation techniques. Morphological characteristics of bacterial colonies.
  • Study of the physiological characteristics of bacteria: requirements for temperature, pH, water, oxygen, nutrients.
  • Study of the biochemical characteristics of bacteria:
    • Catalase, oxidase tests.
    • Carbohydrate metabolism: sugar fermentation tests, MR- and VP-tests starch hydrolysis.
    • Protein metabolism: casein hydrolysis.
    • Amino acid metabolism: test of indole.
    • Lipid metabolism: lecithinase test.
    • Citrate utilization test.

4. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ και ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
Πρόσωπο με πρόσωπο, Εξ αποστάσεως εκπαίδευση κ.λπ.

Face to face:

  • Lectures (theory and exercises) in the classroom.
  • Individual and group laboratory exercises in the microbiological laboratory.
ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία, στην Εργαστηριακή Εκπαίδευση, στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
  • Lectures on PowerPoint slides using PC and projector.
  • Notes and solved exercises in electronic format.
  • Use of videos and online applications in teaching.
  • Post course material and communicate with students on the Moodle online platform.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Περιγράφονται αναλυτικά ο τρόπος και μέθοδοι διδασκαλίας. Διαλέξεις, Σεμινάρια, Εργαστηριακή Άσκηση, Άσκηση Πεδίου, Μελέτη & ανάλυση βιβλιογραφίας, Φροντιστήριο, Πρακτική (Τοποθέτηση), Κλινική Άσκηση, Καλλιτεχνικό Εργαστήριο, Διαδραστική διδασκαλία, Εκπαιδευτικές επισκέψεις, Εκπόνηση μελέτης (project), Συγγραφή εργασίας / εργασιών, Καλλιτεχνική δημιουργία, κ.λπ. Αναγράφονται οι ώρες μελέτης του φοιτητή για κάθε μαθησιακή δραστηριότητα καθώς και οι ώρες μη καθοδηγούμενης μελέτης ώστε ο συνολικός φόρτος εργασίας σε επίπεδο εξαμήνου να αντιστοιχεί στα standards του ECTS

Teaching Organization

ActivitySemester workload
Lectures75
Laboratory Exercises50
Total125
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Περιγραφή της διαδικασίας αξιολόγησης Γλώσσα Αξιολόγησης, Μέθοδοι αξιολόγησης, Διαμορφωτική ή Συμπερασματική, Δοκιμασία Πολλαπλής Επιλογής, Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης, Ερωτήσεις Ανάπτυξης Δοκιμίων, Επίλυση Προβλημάτων, Γραπτή Εργασία, Έκθεση / Αναφορά, Προφορική Εξέταση, Δημόσια Παρουσίαση, Εργαστηριακή Εργασία, Κλινική Εξέταση Ασθενούς, Καλλιτεχνική Ερμηνεία, Άλλη / Άλλες. Αναφέρονται ρητά προσδιορισμένα κριτήρια αξιολόγησης και εάν και που είναι προσβάσιμα από τους φοιτητές.

Evaluation methods:

  • Mandatory attendance at (at least) 80% of the laboratory exercises.
  • Written final exams in the theoretical part of the course and solving exercises.
  • Written final exams in the laboratory part of the course with short development questions and critical questions.

The evaluation criteria are presented and analyzed to the students at the beginning of the semester.

5. ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Συγγράμματα

  1. Παπαντωνίου Δ.. ΓΕΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ – Οδηγός Εργαστηριακών Ασκήσεων, Τμήμα Εκδόσεων ΑΤΕΙ-Θεσσαλονίκης, 2008.
  2. BROCK ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ, Έκδοση: 1η/2018, Συγγραφείς: Michael T. Madigan, John M. Martinko, Kelly S. Bender, Daniel H. Buckley, David A. Stahl, Διαθέτης (Εκδότης): ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΕΡΕΥΝΑΣ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ, ISBN: 978-960-524-523-8.
  3. Γενική Μικροβιολογία, Κύρτσου-Καραγκούνη Δ. Αμαλία, 1η έκδοση 2012, Εκδότης, UNIBOOKS IKE.
  4. Γενική Μικροβιολογία, Μπεζιρτζόγλου Ε., 1η έκδοση 2005, Εκδότης,Παρισιανού Ανώνυμη Εκδοτική Εισαγωγική Εμπορική Εταιρεία Επιστημονικών Βιβλίων.
  5. Adams M.R. & Moss M.O. Food Microbiology, 3rd edition, 2008, Cambridge, UK RSC Publishing.
  6. Wistreich, A. G., Microbiology Laboratory. Fundamentals and Applications, 2nd Ed., Pearson Education, New Jersey, 2003.